zondag 8 november 2020

Dinsdag 26 05 2020 - 59e Coroniek

Vivat la Vaudeville Belge! De eerste verjaardag van onze verkiezings nederlaag of overwinning, het is hoe jij het bekijkt. Maar ongeacht het standpunt zou je van een baby bij zijn eerste jaardag toch verwachten dat hij stilaan de pampers ontgroeit en zindelijk wordt. Misschien staat hij al rechtop als de nieuwe Homo Sapiens. Misschien zet ie zijn eerste stapjes. Naar het schijnt keren we in de eindfase van ons leven terug naar zo’n pamperfase wegens incontinentie. Wens niet dat iemand me ooit moet pamperen of het moet een robot of een geisha zijn. Het wordt stilaan tijd dat de politici de pamperfase ontgroeien, maar ze blijven moedwillig kruipen. Koppig vasthoudend aan de eigen agenda. En niet willen toegeven dat de kiezers hun nukkigheid méér dan beu zijn. Volgens de laatste opiniepeilingen is het desastreus gesteld met het geloof in onze verkozenen: liefst 45% antwoordt op de vraag door welke politicus zij zich het best vertegenwoordigd voelen “door geen enkele politicus”. Stilaan moet men toch gaan inzien dat het traditioneel systeem heeft afgedaan: dank zij of omwille van de Corona-crisis moeten er maatschappelijk, economisch en politieke keuzes gemaakt worden: doen we voort met het gehakketak waarin 2 of meer hanen vechten om het leiderschap van het kippenhok of leggen we ons oor bij de stem van de kippen ? De voorbije maanden hebben het nut bewezen van leren luisteren naar specialisten, wetenschappers, economen,zorgverleners en out-of-the-box denkers. Het is meer dan tijd voor dialoog en samenwerking. Of spreken met één stem.

Vivat la Masquerade Belge! De belgische kledingsindustrie is verontwaardigd en misschien terecht. De order van 15 miljoen mondmaskers voor bedeling onder de belgische bevolking ging naar een schimmig Luxemburgs postbusbedrijf zonder website of telefoon, opgericht door een Jordaanse voetbalmakelaar die in (belastingsparadijs) Malta woont en tevens grossiert in grondstoffen uit Afrika. Vriendjes met de aankoopdienst van defensieminister Goffin. Bij de deadline van 24 mei werd er 10% van het beloofde geleverd. Intussen heeft de ‘dapperste aller Galliërs’ zelf voor zijn mondmaskers gezorgd, beu om de zoveelste belgenmop.

 En voor wij weer met zijn allen aan de ratrace beginnen om putten te delven die de crisis geslagen heeft: er zijn er die in het zweet uw aanschijns slapend rijk zijn geworden: Facebook, Microsoft, Tesla en far out Amazon baas Bezos die zijn vermogen met 23 miljoen dollar pér dag ziet aangroeien. Genoeg om de hongersnood voor één dag uit de wereld te helpen. Slaap onzacht wolven in schapenvacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Navertelling 2

15.06 Deze pandemie was een laatste waarschuwing voor de klimaatcrisis. (Geert Mak) Generale repetitie voor de klimaatcrisis (Pfeiffer...