zondag 8 november 2020

Dinsdag 19 05 2020 - 58e Coroniek

Some people are so poor, all they have is money. (Jack Kerouac)

En plots schrikken we ons een kramp wanneer een 13-jarige zijn huishoudelijke miserie in de media gooit. Die het op hun beurt uitmelken omdat er na 2 maand buiten de dagelijkse grafieken en vergelijkende tabellen van het Corona-front nog weinig smeuïgs te rapen valt. Hallo ? Moet er nog zand zijn ? Wie geen oogkleppen draagt, weet, ziet dat armoede en ongelijke verdeling van kansen en goederen al langer bestaat dan eergisteren. Alleen kijken we maar al te graag wég. Armoede etaleert zich niet, uit zich niet in de glitterwereld van Facebook en Instagram, leeft verborgen achter gesloten deuren – als er al van een dak boven het hoofd sprake is. Feit is dat het Corona virus de maatschappelijke implosie alleen maar versneld heeft. Nieuwe groepen duiken in de armoede of zullen er op korte termijn mee te maken krijgen, eens de échte impact van de pandemie boven water komt. Gezinnen waar de overlevingskansen gehypothekeerd zijn door torenhoge vaste kosten, afbetalingen en verlies van werkzekerheid. Er schort iets structureels in onze samenleving die de commercie als het gouden kalf heeft binnengehaald. We aanbidden het materialisme. Anno 21e eeuw heeft elke jongvolwassene een betaalkaart, een virtuele lidkaart tot de consumptie club. De schijn hooghouden om “erbij” te horen met afbetalingen ver boven het budget, omdat het niet is aangeleerd te doseren. Omdat het een ‘conditio sine qua non’ is omringt te zijn door het materiële. Ik ben de laatste om te beweren dat het vroeger allemaal beter was, maar wat ik wel weet uit eigen ervaring dat we in de tijd van geldbriefjes en munten een duidelijker besef hadden van de waarde van onze aankoop en die soms uitstelden omdat er geen liquide was. We waren tevreden met het weinige of met hetgeen we hadden en ontwikkelden skills om te overleven in tijden van geldgebrek. Leven van de liefde en ruilhandel was nog hip.

Donderdag 21 05 Dit is de manier waarop de overheid denkt: ‘Geef alle kansarmen toegang tot het internet’ en het probleem van ontwikkelingsachterstand is opgelost. Hallo ? Al bij stilgestaan dat internet een computer/laptop met een hoog kostenplaatje vereist en dat het gebruik van internet al direct een paar broden mét beleg op maandbasis betekent ? Ooit bij stilgestaan dat onze cognitieve ontwikkeling meebepaald wordt door evenwichtige voeding ? Ik ken geen auto die start met lege accu, de overheid misschien wel. Nee, die scoort tegenwoordig liever bij de meerverdiener mét tweedeverblijf aan zee of Ardennen, hun kiesvee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Navertelling 2

15.06 Deze pandemie was een laatste waarschuwing voor de klimaatcrisis. (Geert Mak) Generale repetitie voor de klimaatcrisis (Pfeiffer...