zondag 8 november 2020

Zondag 17 05 2020 - 57e Coroniek

In elke situatie heb je twee keuzes: je erbij neerleggen of ervoor gaan. Fatalisme(*) of vitalisme(**).

Soms heb je echter geen keuze: neem nu de Corona-veiligheidsmaatregelen. Verzet of ertegen vechten telt niet in deze, alhoewel ik deze eerste week “back to society” af en toe de wenkbrauwen heb gefronst voor het “je m’en foutisme” van sommigen. Ik weet, als 65plusser behoor ik tot de geselecteerde bevolkingsgroep waarin de meeste slachtoffers vallen. En voor ’t eerst in mijn leven ben ik er niet blij mee om uitverkoren te zijn. Hier hangt geen prijs aan vast, staat van verdienste ofzo. Neen, enkel een heel duur prijskaartje: je leven en in de slipstream dat van je naasten. Angst dus om “besmet” te geraken en daardoor terugplooien op zelfbescherming, zelfbehoud. Egoïstisch denken loert om de hoek. Zal dat het nieuw maatschappelijk credo worden post-corona ? Nog meer de klemtoon op het ieder-voor-zich gevoel ? Een terugkeer naar de ratrace in een hogere versnelling zit eraan te komen als het nieuwe normaal, misschien voor velen alleen al uit financiële noodzaak. Want er zijn diepe putten geslagen, niet alleen in de economie maar bovenal in de psychische en sociale wereld. Alle handengeklap en goedbedoelde solidariteit ten spijt waarin we onze buur of passant virtueel knuffelden uit gemis van onze huidhonger naar menselijk contact.

Maar als je de keuze hebt om lessen te trekken uit dit pandemisch sociaal experiment, weiger ik elke tunnelvisie en kies voor de open strijd. Vechten voor wat je lief is en de waarden die je hanteert. Opkomen voor wie je bent, ongeacht wat men van je denkt of verlangt. Deze periode van bezinning was daar een ideale gelegenheid toe om voor jezelf eens alles op een rijtje te zetten. Positief of negatief in de reflexie is er eigenlijk maar één constante: de nood aan perspectief voor je keuze. En vrijheid. Je vleugels uit te slaan en te breken met de ketens.

(*)Fatalisme: 1) Berusting 2) Geloof aan een onvermijdelijk noodlot 3) Geloof in een foute afloop 4) Het geloof aan een voorbeschikt noodlot 5) Leer van de machteloosheid van de mens 6) Leer van een voorbeschikt noodlot 7) Noodlotsleer

(**)Het vitalisme is een filosofie in overeenstemming met de intuïtie en beleving dat je als mens zelf plannen kunt maken, besluiten kunt nemen en situaties kunt veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Navertelling 2

15.06 Deze pandemie was een laatste waarschuwing voor de klimaatcrisis. (Geert Mak) Generale repetitie voor de klimaatcrisis (Pfeiffer...