zondag 8 november 2020

Vrijdag 15 05 2020 - 56e Coroniek

“Toon me uw boekenkast en ik zeg u wie u bent”

Het nadeel van al dat ge-ZOOM om visueel contact te houden met de school, het werk of de wereld is dat iedereen rechtstreeks meekijkt in je leefwereld of de biotoop van je privacy. Hilarische filmpjes circuleren in de media van ongewenste voorbijgangers of geluiden tijdens een video conferentie of andere genante bloopers van al even genante situaties, aangekleed of niet. De laatste trend om onheil, roddels of hoongelach te voorkomen en een bepaalde illusie van beschaving te etaleren, is de online aanschaf van een gevulde boekenkast met prijsverschil volgens bookformaat, auteur en prestige. Zo kan je tijdens een video chat bij iemand de verzamelde werken van Immanuel Kant of de anderhalve meter Herman Brusselmans in de achtergrond aantreffen. Kwestie van smaak die je wilt uitstralen naar de Zoomgenoten. Enkel als titel op de rug, zonder het boek, enkel boekenkaft. Net zoals je in vroegere vlaamse woonkamers duurbetaalde Encyclopedieën aan moest treffen als statussymbool. Nu willen de Kringloopcentra ze zelfs niet meer. In de 40 jaar boekenwinkel mochten we nog het plezier meemaken om decors voor film of toneel te vullen met meters kleurrijke ruggen, of een interieurwand met enkel witte boekenruggen voor een binnenhuis architecte , 50 shades of white..

Maar ! Er zou geen gat in de markt zijn als er niet al iemand met een inventieve geest ingesprongen was. Nog straffer dan het fake boekenrek is het online decorum van bv. Westwing.nl die een gans gamma huiskamer- of vakantiegevoel achtergronden verkoopt. Etno terras, Mediterraanse Lounge met ligzetels aan een zwembad, Wabi-Sabi eetkamer of Artsy woonkamer, ik verzin dit niet. Alleen maar hopen dat er tijdens je volgende online vergadering of klas geen zelfde IKEA woonkamer verschijnt met exact dezelfde poster in de rechterbovenhoek en het roodfluwelen bankstel… It’s a brave new world, you better get used to it !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Navertelling 2

15.06 Deze pandemie was een laatste waarschuwing voor de klimaatcrisis. (Geert Mak) Generale repetitie voor de klimaatcrisis (Pfeiffer...